2009-06-09 16:38:05• hírek • Gozner Gertrud

Kevés a lehetőség

A szórólapozás és a plakátozás a leggyakoribb diákmunkák - tudtuk meg Kelemen Gyulától, az egyik Szatmárnémetiben is irodát működtető, diákmunka-közvetítő cég munkatársától. Ez napi egy-három órában végzik a fiatalok, amiért óránként 4-5 lejt kapnak, munkáltatótól függően.

Nyáron többnyire megnő a munkát vállaló fiatalok száma, ilyenkor több idejük van és így próbálnak meg kis zsebpénz keresni a vakációra. Ezek a munkák mind részidősek, nagyon ritka egy olyan munkahely, ahol a fiatalok egész napot eltölthetnek. 16 év évtől felfelé várják a jelentkezőket ezekre a diákoknak szánt munkahelyekre. A kereset attól függ, hogy ki mennyit hajlandó dolgozni - tette hozzá a közvetítő iroda munkatársa.

A törvény előírásai szerint a munkába állás alsó korhatára 15 év, abban az esetben ha ebbe a szülő, vagy a nevelő írásban beleegyezik és amennyiben ez a fiatal szellemi fejlődését, egészségét és szakmai fejlődését nem veszélyezteti. 16 évesen a fiatalkorúak már egyedül is köthetnek munkaszerződést, amihez nincs szükség engedélyre a nevelő részéről. 18 évig a munkáltató köteles az életkoruknak megfelelő munkát ajánlani és végeztetni a fiatalokkal, ehhez több jogi előírást be kell tartson.

A napi munkaidő legtöbb hat óra lehet, ami azt jelenti hogy fiatalkorúval csak heti 30 óra munkát lehet elvégeztetni. A fiatalkorúak nem kötelezhetőek arra hogy túlórázzanak, nem dolgozhatnak éjszaka sem, és legalább egy harmincperces összefüggő ebédidőre is jogosultak. Ezt abban az estében ha a napi elvégzendő munka ideje több mint négy és fél óra.

A 18 év alatti fiatalok legalább 12 órás pihenőidőre jogosultak két munkanap között, és minden héten két egymást követő napon pihenőidőt kell beiktatni, többnyire szombaton és vasárnap. Ha valaki nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket a kiskorú alkalmazásánál, az törvényszegésnek minősül és 1 és 3 év közötti szabadságvesztéssel sújtható.


A diákoknak többnyire a szórólapozás marad.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: